
tisdag 23 mars 2010
Tankebok 23 mars

onsdag 17 mars 2010
lördag 13 mars 2010
Tankebok - avslutat tjänst 3



söndag 7 mars 2010
Inbjudan till enkät om Facebook

onsdag 3 mars 2010
Redovisning

- Bloggat om community här i bloggen. Inläggen är taggade tjänst1 och community
- Lämnat kommentar i Tintins blogg
Tjänst B - Sharing
- Skapat gruppen Sharing med hjälp av Google Grupper här
- alla inlägg i bloggen som rör detta är taggade tjänst2 och sharing
- Lämnat kommentar i Lisa & Amandas Wiki om communities, som tyvärr hamnade som anonymt inlägg :(
Tjänst C - Blogg
- Skapat ett delat dokument om Blogging här där jag skrivit 3 inlägg om blogging.
- alla inlägg i bloggen som rör detta är taggade tjänst3 och blogg
- Lämnat kommentar i diskussionen på Facebook-gruppen "Vi som bloggar för att vi måste", Jens Lindbergs inlägg "Bloggens roll i SMM" här (kräver medlemsskap i gruppen)
Tankar runt essä
Eftersom begreppet finns definierat i ISO 9241-11 som :
"The extent to wich a product can be used by specified users to achieve specified goals with effectiveness, efficience and satisfaction in a specified context of use" (Santai, 2005)
så har jag bestämt att min empiriska del ska grunda sig i en enkät som jag kommer att utföra på Facebook. Denna community är vald utifrån det faktum att det är en av de största communityn och att jag snabbt kan få användare att svara på min enkät där.
Källa:
Santai (2005). Standarden för användbarhet. Elektronisk: webbplats.
Tillgänglig: http://www.santai.nu/artiklar/iso.htm (20100302)
tisdag 2 mars 2010
Tjänst 3 - delat dokument om blogging
Delat dokument om Blogging
fredag 26 februari 2010
Tjänst 2 redovisning
Jag har lämnat en kommentar på "Lisa & Amandas Wiki om Communities" som jag hoppas dom har nytta av. Nu känner jag mig redo att gå vidare, även om jag inte känner mig klar än......så är det när man får mindre tid än planerat. Jag har gjort en ny och som alltid lika optimistisk plan för tjänst 3 ;) Jag har även börjat känt vartåt det drar gällande essän som ska skrivas, det ska bli riktigt roligt!
//Sofie
onsdag 24 februari 2010
Arbetet fortskrider med tjänst 2
I kursarnas val av tjänster så hittade jag en till som hade en likannde tjänstekedja som jag själv så hennes blogg är kommenterad med en inbjudan till bidrag till gruppen :). Jag ska skriva en sida till som handlar om applikationer för sharing i allmänhet och google dokument i synnerhet. Jag ska även hinna kommentera andras arbeten och försöka bidra till mina kursares lärprocess. Jag hade verkligen önskat att jag hade haft mer tid till detta arbete, sjukdomar är trist. Jag har dock fått mycket ut av den här kursen hittills.
Tankebok 24 februari - jag ligger efter
Jag har varit sjuk igen och ligger därför efter med mitt arbete med tjänst 2! Idag känner jag mig dock piggare och planerar att göra ett ryck.
Att använda sig av Google Grupper för att skapa ett eget community var mycket enkelt, jag har även lyckats dra till mig ett par medlemmar. Jag anser att för att en community ska bli levande så måste upphovsmakaren vara aktiv i starten och dra igång diskussioner, detta har jag då tyvärr inte kunnat göra pga sjukdomen.
fredag 12 februari 2010
Tankebok 12 Februari - avslutat tjänst 1
Ett annat problem är ju att ju mer man forskar ju fler frågor kommer upp, helst om det är ett intressant ämne.
Samarbetet mellan kursdeltagarna har varit sådär tycker jag, jag har fått en (dock väldigt bra) kommentar. Lärarna har inte kommenterat än men det hoppas jag eftersom den feedbacken på att man är på väg åt rätt håll alltid känns så viktig under distansstudier. Jag gissar på att eleverna kommer att vara mer aktiva nu inför tjänst 2 då alla blivit lite varmare i kläderna.
Framåt så ska jag nu färdigställa min grupp i Google Grupper så att den kan bli en, förhoppningsvis, levande community som diskuterar Sharing och delade arbetsytor på nätet. Jag har pratat med två tidigare kursare som är intresserade av att bidra men jag hoppas förstås på fler.
Nu är det helg och jag önskar alla där ute en supermysig alla-hjärtans-dag på söndag, glöm inte att krama nån du gillar.
// Sofie
torsdag 11 februari 2010
Google Grupper - min community

Google Grupper är ett verktyg för alla som enkelt och gratis vill göra en egen plats för nätverkande på internet, en community enligt tidigare definition. Medlemmarna i gruppen kan diskutera online eller via e-postmeddelanden, man kan skapa egna sidor inom gruppen för olika ämnen och man kan ladda upp filer för delning. Alla medlemmar har en egen profil i gruppen. För att skapa en grupp så måste du ha ett google konto (Google, 2010)
Lite surfande på nätet visade att Google grupper har fått stora pluspoäng för enkelheten och många minus för säkerheten.......
Källor:
Google (2010). Welcome to Google Groups. [Elektronisk]
Tillgänglig: http://groups.google.com/intl/en/googlegroups/overview.html (20100211)
Ps. Det finns inte mycket att se i min grupp än så länge men kika gärna in i min grupp:
Community - Facebook

"Facebook´s misson is to give people the power to share and make the world more open and connected"
Facebook (2010)
Facebook är en av världens största online communities med över 400 miljoner aktiva användare varav ca 50% loggar in varje dag. Facebook finns översatt till över 70 språk och innehåller över 3 miljoner aktiva sidor (Facebook, 2010).
Att människor gillar det här sättet att umgås är tydligt genom dessa siffror. Jag är själv en aktiv användare av Facebook och anledningen till att jag valde den plattformen framför t.ex. Myspace är helt enkelt att mina vänner och släktingar fanns just där.
Facebook är en samlingsplats på Internet som skulle kunna ses som en stormarknad eller en paraply-community. Inom Facebook finns nämligen många mindre communities som riktar in sig på människor med speciella intressen eller yrken. Jag använder Facebook allmänt som kontaktverktyg med kompisar och släkt på annan ort, jag är även med i gruppen "Dark art" som är ett intresse och nätverket för högskolorna jag går på. På det sättet knyter jag kontakter utanför mitt ordinarie kontaktnät.
Åsa Raab (2009) har gjort en intervjustudie om hur vuxna människor upplever att umgänget via internet påverkar deras liv och kommit fram till att de flesta upplever detta som positivt, att det fyller en social funktion för dem att använda t.ex. Facebook. Studien tar även upp nackdelar med communities, flera av intervjuobjekten hade upplevt en sorts beroende av att hela tiden vara uppkopplad och att de blev påverkade av grupptryck för att ta ställning i olika frågor eller att lägga ut bilder som de inte riktigt kunde stå för.
Källor:
Facebook(2010). Statistics. [Elektronisk]
Tillgänglig: http://www.facebook.com/?ref=home#!/press/info.php?statistics (20100211)
Raab, Åsa(2009). Social kommunikation via internet - tvång eller frihet? [Elektronisk]
Tillgänglig: http://www.uppsatser.se/uppsats/ef1cc25c37 (20100211)
tisdag 9 februari 2010
Teoretisk grund - Online community

- Människor (användare) som interagerar på ett socialt plan med varandra
- Användarna har ett delat syfte, behov och informationsutbyte som ger communityn en anledning att existera
- Det finns en policy som styr användarnas interaktion
- Dt finns ett grundläggande informationssystem som stödjer social interaktion och känsla av samhörighet
Detta är alltså att betrakta som de absolut minsta beståndsdelarna i en community, användare, interaktion,teknik och regler. Detta relaterat till min framtida uppgift blir då alltså:
- Jag behöver människor som vill vara med i min community
- Dessa ska samlas runt det syfte som min community ska ha, nämligen att diskutera runt sharing
- Jag måste ha en policy för hur de ska interagera med varandra
- Det grundläggande informationssystemet/tekniken kommer Google att stå för men jag måste designa communityn så att den stödjer interaktionen och samhörigheten.
Hur ska man designa en community?
Även detta tas upp av Lundqvist och Skotth(2004), som talar om fyra designaspekter att ta i beaktande:
- Att definiera användargruppen, har de särskilda behov, varför ska de använda min community och till vad?
- Hur ska communityn administreras?
- Det bör finnas en aktivitet från start, som användare/medlem vill man gå med i en redan levande community
- Det ska finnas kontinuitet och samhörighet, funktioner för personliga beskrivningar och "egna sidor".
Källa
Lundqvist, Malin & Skotth, Henrik(2004). ONLINE COMMUNITIES Varför vissa lyckas och andra inte. D-uppsats - Göteborgs Universitet. [Elektronisk - Pdf] Tillgänglig: http://www.hdl.handle.net/2077/1156 (20100209)
onsdag 3 februari 2010
Tankebok 3 Februari
Jag har surfat runt lite bland kursarnas bloggar och kollat de som har samma tjänster som mig och fått lite nya ideer gällande litteratur och inriktningar. Jag känner mig taggad att starta "på riktigt".
/Sofie
torsdag 28 januari 2010
Lärkontrakt v 1.1
- Intresseområde
Mitt intresseområde definierar jag som Cloud Computing eller distribution i molnet. Anledningen till att jag anser att detta är ett intressant område är att det är tillgängligt för alla. Att använda sig av molnet för att distribuera kräver inte att användaren äger dyra applikationer, dessa finns i stället tillgängliga via internet.
- Tjänster
Jag tänker använda mig av tjänsterna i Googles Moln för att genomföra kursen.
- Blogg - via Googles Blogger
- Community - via Google grupper där jag tänkte skapa en egen community som behandlar:
- Sharing - via Google Dokument, där jag skapar ett delat dokument om blogging
- Litteraturförteckning
- För tjänst Blogg
Richardsson, Will (2008). Blogs, Wikis, Podcasts and other powerful tools fo classrooms. Corwin Press.
Kjellberg, Sara. Blogs as Interfaces between Several Worlds: A case study of the Swedish Academic Blogosphere. Human IT 10.3 (2009) ss 1-45.[Elektronisk] tillgänglig: http://etjanst.hb.se/bhs/ith/3-10/sk_eng.htm (20100128)
- För tjänst Community
Skotth, Henrik & Lundqvist, Malin (2004). ONLINE COMMUNITIES Varför vissa lyckas och andra inte. D-uppsats -Göteborgs Universitet. [Elektronisk] tillgänglig: http://hdl.handle.net/2077/1156 (20100128)
- För tjänst sharing
Wiberg, Mikael. Det framväxande interaktionssamhället. En förändrad tid och plats. HUMAN IT 8.1 (2005) ss 96-125
[Elektronisk] tillgänglig: http://etjanst.hb.se/bhs/ith//1-8/mw.pdf (20100128)
onsdag 20 januari 2010
Lärkontrakt v 1.0
För att kunna uttrycka vad det är jag vill lära mig så fick jag lov att börja med att fråga mig varför jag valde ämnet informatik som studieinriktning över huvud taget. Ett stort intresse för datateknik och framför allt nyttan och möjligheterna med de tjänster som man med hjälp av detta kan skapa. Tidigare i mina studier har jag läst om Knowledge Management och Business Intelligence där teknik används för att effektivisera organisationer och minska klyftor i dessa. Jag har även läst om e-tjänster som nyttogörare för företag, användare och den offentliga sektorn.
Digital distribution, som denna kurs behandlar, är en del av detta. Något som är väldigt "inne" just nu att tala om är distribution i det så kallade Molnet. Detta anser jag vara ett mycket intressant område med mycket stora möjligheter.
Tills vidare så kommer jag alltså att definiera mitt temaområde som Cloud Computing, knutet till kursens tre perspektiv; Nätverk, Tjänster och Användare.
Jag har kollat runt lite efter litteratur som skulle kunna vara lämplig och funnit dessa förslag för lärare att ta ställning till:
Litteratur
- Hurwitz, Judith - Cloud Computing for Dummies (2009). ISBN: 0470484705
- Buckley, Peter - The Rough Guide to Cloud Computing (2010). ISBN: 1848365209
Artiklar / Whitepapers
Blogg
- Leva i Molnet - Christian Eriksson ( http://www.levaimolnet.se/ )
Tankebok 27 januari
Samtidigt som jag filar på lärkontraktet så håller jag på att förbereda mig för duggan vilket känns osäkert i dagsläget. Länken som vi vi skickade till oss för att prova på fungerar inte alls, men det löser sig nog......
måndag 18 januari 2010
Denna Blog är upplagt som en del av kursen Digitala Distributionsformer, 7,5p på Högskolan Väst. Kursen börjar idag och jag ser fram emot att läsa den.
Om mina kurskamrater och lärare hittat hit så skulle jag gärna berätta om mig själv.
Jag är 35 år och bor i Köping, en ort känd för de flesta tack vare ett visst tv-program i tv4. Jag har studerat sedan 2007 och siktar på en kandidatexamen i informatik.
Vid sidan av studierna så arbetar jag som familjehemskonsulent för Köpings kommun. Det innebär att vi är familjehem åt en 11-årig flicka som är omhändertagen av kommunen enligt LVU. Jag och min sambo har även tre egna barn, Joel 17 år, Julia 16 år och William 7 år.
På den lilla egna tid jag har så gillar jag att fotografera och redigera digitalt och mina alster blir av det mer konstnärliga slaget.
/Sofie
Om mig
- Sofie Pettersson
- Köping, Västmanland, Sweden
- 36-årig informatikstudent som även är familjehemsmamma. Söker arbete och beräknar ta kandidatexamen i maj.